The Elastisys Tech Blog

Search

Svensk e-handel gick miste om 260 miljoner på Black Friday

Share:
LinkedIn
X
Reddit

Black Friday har snabbt blivit en enorm shoppingdag i Sverige. Förra året handlade svenskar för fem miljarder och Svensk Handel förutspådde en ökning till 6,5 miljarder 2018. Men det kunde ha blivit mycket mer. E-handelssajter som gick ner eller svarade frustrerande långsamt kostade över 260 miljoner i förlorade intäkter. Läs hur svensk teknik från Umeå-baserade Elastisys och ShimmerCat kunde ha hjälpt.

“Svensk e-handel kunde ha tjänat betydligt mer. Sajter som inte pallade trycket tappar miljoner i möjlig försäljning. Långsamma sajter säljer helt enkelt sämre”, säger Robert Winter, VD på Elastisys. Han får medhåll av Ludvig Bohlin, VD på ShimmerCat. Bådas företag ser maskininlärning som lösningen på problemet.

Under flera år har Elastisys mätt prestandan på svenskarnas vanligaste shoppingsajter (svenska och internationella). Testet omfattade 89 sajter och resultatet för Black Friday 2018 är slående:

  • 11 procent långsammare sidvisningar i genomsnitt än andra handelsdagar.
  • 25 procent av sajterna laddades mer än 10 procent långsammare än vanligt under shoppingdygnet.
  • Genomsnittlig fördröjning av sajterna var 400 millisekunder.
  • 20 av de 89 sajterna låg helt nere under minst en sammanlagd halvtimme någon del av dygnet, så att sajten inte gick att nå överhuvudtaget.

Det är självklart att en sajt som inte svarar alls tappar försäljning. Men även långsamma svar är kostsamma. Amazon har räknat ut att även bara 100 millisekunders fördröjning kostar dem 1 procents försäljning.

“Vår mätning visar att kunderna till dessa sajter drabbas av 400 millisekunders fördröjning i genomsnitt. Omräknat i kronor för 2018 års Black Friday är det alltså över 260 miljoner som gått till spillo”, konstaterar Robert. “Helt i onödan!”

Detta är dessutom en försämring jämfört med förra årets resultat. Elastisys mätningar visade då en genomsnittlig fördröjning på 255ms.

“Det är verkligen överraskande att vi i dessa dagar när Amazon hotade att etablera sig på svenska marknaden till Black Friday kan se en prestandaförsämring på 150 procent”, menar Robert.

Lösningen? Svensk teknik baserad på maskininlärning

De två Umeå-baserade företagen Elastisys och ShimmerCat står båda redo med lösningen. Gemensamt är fokuset på maskininlärning. ShimmerCat gör en webbserver som lär sig vad besökare efterfrågar och ser till att de får all information skickad till sig på mest effektiva sätt. Därmed kan sajter laddas upp till 60 procent snabbare. Elastisys system lär hur besökare använder sajten och hur mycket kapacitet som krävs för att palla trycket. Det använder därefter molnet för att skala upp eller ner antalet servrar automatiskt. Detta görs i förtid, uträknat på förutspådda behov.

“Med hjälp av maskininlärning kan sajterna ligga steget före prestandamässigt. Då behöver kunderna aldrig mötas av något annat än en fullt fungerande sajt. Så kan svensk e-handel nå sin fulla potential. Det är ju extra viktigt idag med ökande konkurrensen från både öst och väst”, säger Robert och hänvisar till både Wish och Amazon som siktar på svenska marknaden.

Både Elastisys och ShimmerCat är avknoppningsföretag från Umeå universitet och har stöd av företagsinkubatorn Uminova Innovation. Elastisys var på 33-listan 2017 och ShimmerCat var nominerade i Carnegie-sponsrade tävlingen “Framtidens Entreprenörer”. Håll utkik efter dem båda och ta kontakt redan idag för att säkra kommande försäljning!

Share:
LinkedIn
X
Reddit